Tipy na najlepšie potraviny na zrýchlenie metabolizmu
Každý, kto už vyskúšal aspoň jednu diétu na chudnutie vo svojom živote, pozná JOJO efekt dôverne a rozhodne s ním neasociuje pozitívne spomienky. Tento jav je nevyhnutnou súčasťou každej zdanlivo rýchlej, jednoduchej, ale nesprávnej cesty chudnutia.
Trocha teórie o metabolizme a ako na neho vplývajú potraviny
Pojem metabolizmus je odvodený z gréckeho slova metabolismos a ide o súbor zmien biochemického typu, ktoré sa dotýkajú chemických zlúčenín v tele. V rámci týchto zmien nastávajú hlavne dva deje a to syntéza – anabolizmus a rozpad – katabolizmus.
Na metabolizmus majú vplyv tri dôležité faktory:
- počet kalórií, ktoré organizmus potrebuje pre svoje fungovanie, tento faktor tvorí až 70 % metabolizmu
- činnosti bez cvičenia, čo sú bežné aktivity počas dňa, pričom tieto sa na látkovej premene podieľajú objemom 20 %
- cielené cvičenie alebo cielená fyzická aktivita, ktoré sa podieľajú na metabolizme len 10 % jeho objemu
Najviac je teda možné metabolizmus ovplyvniť kalóriami a energiou pre jeho bežné fungovanie. Tu sú dobrým prostriedkom práve potraviny, ktoré môžu metabolizmus ovplyvniť napríklad prostredníctvom termogenézy, vlákniny, minerálov a vitamínov, látok podporujúcich spaľovanie tukov alebo aj reguláciou pocitu hladu a nasýtenia.
Potraviny, ktoré sú najlepšie na zrýchlenie metabolizmu
Najprirodzenejším spôsobom, ako zrýchliť metabolizmus, sú potraviny. Dôvodom je, že ich tak či tak prijímame, no niektoré dokážu vplývať na metabolizmus povzbudzujúco, kým iné zas utlmujúco. Kľúčom k úspechu je rozlíšiť, ktoré sú ktoré.
Tu je zoznam potravín, ktoré najlepšie zrýchlia váš metabolizmus:
Koreniny: Princíp termogenézy na zrýchlenie metabolizmu celkovo, ale aj na spaľovanie tukov, využívajú koreniny a korenie. Ide hlavne o známe chilli korenie, ale tiež aj bežné čierne kuchynské korenie. To isté platí aj pre zázvor alebo vanilku.
Ryby: K metabolizmu a jeho podpore prispievajú aj ryby, ktoré sú veľmi bohaté na prospešné omega-3 mastné kyseliny. Podstatné však je, že obsahujú rybí olej zvyšujúci hladinu enzýmov pôsobiacich na látkovú premenu. Najlepšie sú morské, napríklad losos.
Kokosový olej: Zdravé tuky obsahujú tiež niektoré oleje, hlavne kokosový olej. Ten je bohatý hlavne na mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré dokážu zefektívniť trávenie živín a celý metabolizmus. Výsledkom je tak tiež jeho zrýchlenie.
Čerešne: Ovocie dokáže tiež podporiť metabolizmus a platí to obzvlášť pre čerešne. Tie sú jednak bohaté na živiny a vitamíny, ktoré telo potrebuje, zároveň obsahujú aj dostatok šťavy a zlepšujú tak hydratáciu tela. S ňou súvisí aj pozitívny vplyv na látkovú premenu.
Grapefruity: Grapefruity patria medzi ovocie, ktoré je veľmi bohaté na rôzne vitamíny, napríklad známy vitamín C, no obsahuje hlavne vlákninu. Tá pomáha na trávenie a jeho zrýchlenie, rovnako tak na celkové zrýchlenie látkovej premeny v tele.
Zelené jablká: Posledným výraznejším zástupcom ovocia sú zelené jablká. Tie, podobne ako grapefruity, obsahujú vlákninu, ktorá pomáha urýchliť trávenie aj metabolizmus. Navyše, po konzumácii sa dostaví na dlhšiu dobu pocit nasýtenia, čo zabráni prejedaniu.
Brokolica: Pokiaľ ide o zeleninu, rozhodne nemožno vynechať brokolicu. Tá obsahuje viacero vitamínov a minerálov podporujúcich zrýchlenie metabolizmu, navyše je jednoduchá aj na trávenie v žalúdku a črevách. Je to skrátka univerzálna potravina.
Cvikla: Pozitívny vplyv na metabolizmus má aj cvikla, ktorá je v našich končinách využívaná hlavne ako príloha k jedlám. Pomáha na rýchlejšiu a efektívnejšiu látkovú premenu, no napríklad aj na rýchlejšiu regeneráciu svalstva po fyzickej námahe.
Špenát: Listová zelená zelenina všeobecne podporuje metabolizmus a špenát je v tejto skupine tou najlepšou voľbou. Urýchľuje látkovú premenu aj vďaka vysokému obsahu minerálov, ako je napríklad železo, či antioxidant, ako je napríklad vitamín C.
Šošovica: Strukoviny sú tiež skvelým zdrojom vlákniny, ale aj minerálov potrebných pre zrýchlenie látkovej premeny. Šošovica je odporúčaná na podporu metabolizmu a trávenia práve kvôli vysokému obsahu železa, ktorý má stimulačné pôsobenie.
Biela fazuľa: Fazuľa má v rámci chudnutia a metabolizmu viacero pozitívnych vplyvov. Okrem toho, že podporuje látkovú premenu ako takú, pôsobí aj na zníženie vstrebávania karbohydrátov. Zároveň vás zasýti a zníži pocit hladu na ďalšie jedlá.
Grécky jogurt: Ak hľadáte niečo s komplexným efektom na metabolizmus a trávenie, siahnite po gréckom jogurte. Jednak urýchli látkovú premenu, ale zároveň obsahuje veľké množstvo proteínov, ktoré po konzumácii dlhodobo znižujú pocit hladu.
Ovsené vločky: Veľmi dobrým zdrojom vlákniny, ale aj iných látok prospešných pre metabolizmus, látkovú premenu a celkovo trávenie sú aj ovsené vločky. Obsahujú tiež zložky, ktoré podporujú zníženie inzulínu, čo vplýva aj na zníženie ukladania tuku.
Kakao: Tento záverečný tip vás možno trocha prekvapí, ale kakao, alebo čokoláda s jeho vyšším obsahom, aspoň 70 %, vám naozaj pomôžu s metabolizmom. Obsahuje totiž katechín, čo je antioxidant s pozitívnym vplyvom na trávenie aj látkovú premenu.
Úradom verejného
zdravotníctva SR
vrátenia
peňazí
v Slovenskej republike
(Európska únia)
doručenie
balíka
pri doručení
cez Packeta
produkt v najvyššej
kvalite